Svijet
0

Studentski pokret u Venecueli u obrani ljudskih prava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Venecueli je više od 200 tisuća studenata s 50 sveučilišta pristupilo studenskom pokretu za obranu ljudskih prava ustanovivši svoj "parlament" od 160 članova, javlja KTA.

Pravo na život, vjerska sloboda, sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda udruživanja te socijalnog i političkog djelovanja svih građana samo su neki od ciljeva koje su studenti proglasili kako bi se u venecuelanskom narodu postiglo jedinstvo, mir i pomirba.

Studenti žele mirnim prosvjedima ostvariti proglašene ciljeve, a njihovo je izlaženje na ulice s poklicima 'sloboda' iznenadilo vanjske promatrače i venecuelansku Vladu, koja svim sredstvima želi ugušiti studentski pokret.

U Venezueli se danas progoni političke disidente pod optužbom suradnje s CIA-om, čime se služe svi totalitarni sustavi radi opravdavanja pred narodom.

Studenti upozoravaju kako bi dobra stranaca koji žive u Venecueli, ostvarena teškim radom i žrtvama, mogla postati vlasništvo socijalističkog, odnosno komunističkog režima koji predsjednik Chavez po svaku cijenu želi nametnuti.

Stoga su predstavnici studentskoga Parlamenta prošlih dana posjetili Europski parlament, susreli su se s njegovim predsjednikom Hans-Gertom Pötteringom, dopredsjednikom Marijom Maurom i brojnim parlamentarcima koji žele izravno saznati to što se događa u Venecueli.

Mladi su od europskih institucija zatražili slanje izaslanstva koje bi nadgledalo odvijanje referenduma za izmjenu ustava, Chavez naime želi izmjenom ustava osigurati doživotno predsjedanje državom.

Povjerenstvo parlamentaraca bi u otvorenom razgovoru sa stanovništvom i oporbenim strankama moglo provjeriti poštovanje ljudskih prava. Predsjednik Pöttering, dopredsjednik Mauro i drugi europarlamentarci su izričito očitovali svoju pozornost i zanimanje za stanje u Venecueli.