Svijet
203

Studentice iz Amerike podržavaju Bosanke: Protestuju zbog zabrane nošenja hidžaba

Klix.ba
Foto: Daily Bruin
Foto: Daily Bruin
Nekoliko studentica s Univerziteta u Los Angelesu su plakatima i bosanskom zastavom u ruci, pružili podršku Bosankama zbog zabrane nošenja hidžaba u pravnim institucijama.

Organizatorke ovog događaja htjele su da iskažu solidarnost s muslimanskim ženama, izjavila je Merima Tričić, jedna od vođa događaja i studentica četvrte godine političkih nauka i studija religije. Ona je izrazila nadu da će protest podići svijest o incidentu o vjerskoj diskriminaciji u Evropi.

Oko 20 studenata je učestvovalo u protestu, događaju u organizaciji Vijeća za američko-islamske odnose, Al-Talib magazina i Udruženja studenata muslimana na Univerzitetu u Los Angelesu.

Tričić je dodala da se nada da će protest ujediniti studentske organizacije na kampusu, jer zabrana utječe na nekoliko vjerskih grupa, uključujući Jevreje, muslimane i kršćane.

"Ovo je grupna borba. Kao slobodni pojedinci, moramo raditi zajedno kako bismo riješili veće probleme", izjavila je studentica Merima.

Podsjećamo, nedavno su bh. državne vlasti uvele zabranu nosenja hidžaba u pravosudnim institucijama, a protesti su organizirani i u gradovima širom BiH.