Svijet
68

Studentica optužila Busha: Vaš brat je kreirao Islamsku državu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Studentica sa Univerziteta u Nevadi obratila se republikanskom kandidatu za predsjednika SAD-a Jebu Bushu optuživši njegovog brata za kreiranje Islamske države (IDIL).

Jeb Bush je inače brat bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha za vrijeme čijeg je predsjedavanja pokrenuta invazija na Irak 2003. godine.

Užarena verbalna konfrontacija desila se u gradu Reno nakon što je 19-godišnja Ivy Ziedrich prišla republikanskom kandidatu zbog njegovih tvrdnji kako je administracija Baracka Obame odgovorna za uspon terorističkih grupa kao što je IDIL.

Ziedrich je rekla kako Obama nije kriv te da je njegov prethodnik George Bush, koji je naredio raspuštanje iračke vojske nakon invazije, napravio plodno tlo za Islamsku državu.

"Vaš brat je kreirao IDIL", rekla je Ziedrich u lice Bushu.

Ona ga je potom optužila za korištenje nacionalističke retorike kako bi SAD umiješao u još više ratova, dodavši kako je njegov brat "vodio bezrazložne ratove u kojima su ginuli mladi Amerikanci zbog ideje američke isključivosti".

"Kada smo otišli u Irak, sigurnosni problem bio je riješen - tada smo uništili Al Kaidu u Iraku. Postojao je ranjiv sistem koji je trebao biti poboljšan kako bi se spriječilo sektaško nasilje", rekao je Bush pokušavši se odbraniti od optužbi mlade studentice.