Njemačka
0

Studenti protestirali protiv Bolonjskog sistema

FENA
Njemački studenti protestirali su u četvrtak širom zemlje protiv školarina, loših uvjeta studiranja i uvođenja tzv. bolonjskog sistema.

Studenti su na 20-ak njemačkih univerziteta zaposjeli predavaonice i središnje univerzitetske ustanove. Protesti uglavnom protječu mirno, a jedino je policija u Tuebingenu na zahtjev rektora ispraznila glavnu predavaonicu u kojoj je bilo 200-tinjak prosvjednika. Po navodima policije, ta je akcija prošla mirno i bez nereda.

U četvrtak su studenti zauzeli i najveći minhenski univerzitet "Ludwig-Maximillian", a protestima su se pridružila i neka najveći njemački univerziteti , poput Berlina i Hamburga.

Po vlastitim tvrdnjama, studenti protestima žele upozoriti na teško stanje u visokom školstvu zbog manjka novca i traže veća ulaganja u obrazovanje.

Na udaru studentskih protesta su i školarine, koje se posljednjih nekoliko godina plaćaju u većini saveznih pokrajina, te tzv. bolonjski sistem koji je, po riječima studentskih aktivista, uveo haos s prepunim vježbaonicama i preintenzivnim radnim planom.

Kako se moglo čuti, jedan od najvećih problema jest nedostatak studijskih mjesta za tzv. "master" studije.

Njemačka ministrica obrazovanja Anette Schawan upozorila je na činjenicu da su reforme u visokom školstvu već dogovorene te je od pokrajinskih ministara obrazovanja, koji su mjerodavni za visokoškolsko obrazovanje, zatražila njihovu hitnu primjenu.

Za 17. novembar najavljeni su središnji protesti pod sloganom "Education is not for sale" (Obrazovanje nije na prodaju), prenosi Hina, na kojima bi trebalo da sudjeluje nekoliko desetaka hiljada studenata.