Svijet
0

Studenti prekinuli sjednicu i okupirali Senat u Čileu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grupa čileanskih studenata, koji već šest mjeseci demonstriraju i pozivaju na reformu obrazovnog sistema, prekinula je rad sjednice Senata kako bi izvršili protisak na poslanike da ispune njihove zahtjeve.

U trenutku prekida sjednice, poslanici su diskutovali o usvajanju budžeta za narednu godinu.

Predsjedavajući Senata Guido Girardi, koji je član opozicione "Partije za demokratiju", razgovarao je sa demonstrantima i obećao im  da neće na silu biti izbačeni iz zgrade. Girardi je ranije kritikovao vladu zbog načina na koje rješava studentske proteste.

Pripadnici policije su nakon upada grupe studenata blokirali prilaz kako bi spriječili ulazak ostalih demonstranata. Grupa studenata napustila je zgradu parlamenta osam časova kasnije nakon što su poslanici iz redova opozicije obećali da će predložiti nacrt zakona o reformi državnog obrazovanja.

Ispred zgrade ostalo je nekoliko stotina studenata i roditelja koji su nosili transparente sa natpisima "Besplatno obrazovanje" i "Referendum odmah". 

Trojica mladića popela su se na konferencijski sto i razmotali naptis "Plebiscit odmah". Studenti su svoje postupke odmah objavili i na internetu.

Studenti u Čileu bojkotuju nastavu i demonstriraju skoro šest mjeseci. 
Početkom sedmice, policija je u prijestonici Santjagu ispaljivala suzavac i upotrebljavala vodene topove protiv maskiranih demonstranata koji su postavili zapaljene prepreke na ulicama i bacali benzinske bombe. Uhapšeno je oko 260 ljudi.

Studentski lideri zahtijevaju kompletnu reformu obrazovnog sistema za koji smatraju da je nejednak i nedovoljno finansira, ali su osudili nasilje. Oni žele da centralna vlada preuzme punu kontrolu nad obrazovnim sistemom i poveća budžet državnim školama i Univerzitetima.

Vlada je nakon nasilnih demonstracija najavila da će aktivirati zakon o vanrednom stanju kako bi lakše ugušila studentske proteste, koji su najozbiljniji u Čileu od 1990. godine.