Kina
0

Studenti koriste lažne pasoše za upis na fakultet

FENA
U Kini je nedavno otkriveno da je izvjestan broj kineskih studenata koristio lažne strane pasoše kako bi se upisao na prestižne univerzitete koji primjenjuju strožije kriterijume upisa za domaće nego za strane kandidate. Kriterijumi upisa za domaće studente na najboljim kineskim fakultetima su veoma visoki i samo kandidati s najvišim ocjenama na prijemnom ispitu mogu da se nadaju da će biti primljeni.

Za strane studente, međutim, ti kriterijumi su daleko niži budući da mnogi kineski univerziteti žele da privuku što više stranaca u cilju stvaranja međunarodnog okruženja.

  • Tipični preverant ne zna jezik svoje navodne domovine, a većina ne zna da navede ni njen glavni grad, objavio je državni list Global Times, navodeći da se lažni pasoš na istoku zemlje može kupiti za oko 200.000 juana (24.000 dolara).

Većina lažnih stranih studenata nosioci su falsifikovanih putnih isprava afričkih zemalja, Južne Amerike i jugoistočne Azije.

Lažni dokumenti su najčešće "izdati" samo nekoliko mjeseci prije nego što student podnese prijavu za upis.

Radi sprječavanja ovakvih prevara u budućnosti, kinesko ministarstvo obrazovanja izdalo je uredbu kojom se od stranih studenata traži da prilikom upisa pokažu potvrdu da su boravili najmanje četiri godine u zemlji porijekla, prenosi u srijedu Tanjug.