London
0

Studenti demonstranti upali u sjedište konzervativne stranke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski studenti su u srijedu, nakon što su razbili stakla, upali u zgradu u kojoj se nalazi sjedište Konzervativne stranke u Londonu, u sklopu demonstracija protiv trostrukog povećanja cijena za upis na fakultete (na 9.000 funti, odnosno10.500 eura godišnje.

Studenti su zapalili vatru pred zgradom, a policija je onda postavila barikadu na ulazu u nju, javio je dopisnik agencije AFP.

Incidenti su izbili tokom demonstracija organiziranih protiv vladinog plana povećanja troškova školarine na engleskim fakultetima koje pohađa oko 20.000 studenata, prema podacima policije.

Ovo su najveće demonstracije organizirane otkako je u maju stupila na dužnost vlada konzervativca Davida Camerona.

Trenutno, troškovi upisa za britanske i evropske studente na engleskim univerzitetima ne mogu prijeći 3.777 eura godišnje po studentu.

Britanski liberalni demokrati, koji su dio vladajuće koalicije, tokom predizborne kampanje su se zalagali za ukidanje školarina, a vođe današnjeg protesta poručile su da će pokušati opozvati poslanike koji su prekršili obećanje iz kampanje.

Protivnici povećanja školarina ukazali su i da su premijer David Cameron i drugi članovi vlade pohađali elitne sveučilišta poput Oxforda i Cambridgea u vrijeme kada je fakultetsko obrazovanje bilo besplatno.

Laburistička vlada Tonyja Blaira uvela je školarina za fakultete nakon što je izabrana 1997. godine. U Škotskoj su školarina ukinute 2000. godine, a u drugim dijelovima Velike Britanije ona godišnje košta oko 3.000 funti (3.500 eura).