Tužio univerzitet
1

Student tvrdi da ga je Oxford odbio jer nije imao novca za luksuzne izlaske

Klix.ba
Oford (Foto: AFP)
Oford (Foto: AFP)
Student Damien Shannon tužio je prestižni britanski univerzitet Oxford, navodeći da ga diskriminišu jer nema dovoljno novca da sebi priušti luksuzne večeri u najelitnijim restoranima, gdje odlaze ostali studenti s Oxforda.

Dvadesetšestogodišnjak je prihvaćen na oxfordskom koledžu St. Hugh, međutim, kako tvrdi, nije mogao da se upiše s obzirom na to da nije mogao dostaviti dokaz o tome da ima dovoljno finansijskih sredstava.

Shannon tvrdi da je fakultet odbio njegov zahtjev za upis na master studije, ne zbog toga što nije mogao platiti troškove smještaja, već zbog toga što nije dovoljno bogat da prati društveni život svojih kolega i odlazi u luksuzne restorane, objavili su strani mediji.

Naime, prema politici Oxforda, svaki student godišnje plaća blizu 20.000 dolara za troškove života. U tu sumu su uključeni troškovi najma, komunalije, hrana i ostali troškovi.

Student koji je tužio prestižni univerzitet tvrdi da on nije imao novca da prati svoje bogate kolege, ali da je mogao dostaviti dokaz da je njegov najam ispod prosjeka, te da ima dovoljno sredstava za normalan život. Ipak, on je odbijen.

"Oxford je ovim pokazao da oni koji ne mogu sebi priuštiti ručak sa kolegama i izlaske na ista mjesta gdje oni izlaze, nisu pogodni za upis", naveo je Shannon optužujući uposlenike Univerziteta za elitizam, ekskluzivnost i davanje privilegija.

Koledž St. Hugh se oglasio, te su naveli da su morali odbiti Shannona, jer prema njihovim standardima, neophodno je da svaki student ima dovoljno novca da završi studije.