Svijet
11

Stručnjaci: Američke nuklearne bombe u Turskoj su "ranjive", vratite ih u SAD

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američki Stimson Center, neprofitna think tank organizacija, predlaže vlastima u Washingtonu povlačenje arsenala nuklearnog oružja iz Turske zbog, kako kažu, visokog nivoa opasnosti uzrokovane nestabilnošću zemlje i situacije u Siriji.

Riječ je o nuklearnom oružju u NATO bazi Incirlik čiji je komandant uhapšen nakon neuspjelog puča 15. jula. Turske vlasti su potom blokirale bazu ugasivši dotok električne energije i zabranivši uzlijetanje i slijetanje vojnih aviona.

"Sa sigurnosne tačke gledišta, imati 50 nuklearnih bombi u turskoj bazi samo 110 kilometara od sirijske granice je kockanje. To oružje nema koristi na potencijalnom bojnom polju Evrope i predstavlja prijetnju, a ne prednost za naše NATO saveznike", kaže Laicie Heeley, koautorica izvještaja Stimson Centra.

Sjedinjene Američke Države su svoje atomsko i nuklearno oružje dostavile na evropski kontinent '50-ih i '50-ih godina prošloga vijeka, u jeku Hladnog rata, kako bi koristile u slučaju izbijanja Trećeg svjetskog rata. Većina tog zastarjelog oružja povučeno je iz Evrope početkom '90-ih godina, ali se pretpostavlja da 180 nuklearnih bombi stoji u hangarima u šest baza NATO-a. Riječ je o bazama u Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Holandijii Turskoj.

Kako stoji u saopćenju, moderno oružje poput naprednih sistema vazdušne odbrane takve bombe čine beskorisnim. Naime, one se aktiviraju bacanjem iz aviona koje spomenuti sistemi vrlo lako mogu oboriti prije nego li dođu do mete. Ipak, američka Administracija za nuklearno oružje planira uložiti dodatnih šest milijardi eura za servisiranje 480 od postojećih 800 nuklearnih bombi koje se aktiviraju ispuštanjem iz bombardera.

Stimson Center s toga predlaže povlačenje takvog oružja iz silosa i prestanak održavanja tih zastarjelih bombi.

Pametan potez, tvrde iz Stimsona, bilo bi okretanje konvencionalnom oružju i jačanje zaštite saveznika NATO-a tim putem.

U članku objavljenom 11. augusta, Steve Andreasen, bivši direktor Sektora za politiku odbrane i kontrole naoružanja pri Nacionalnom sigurnosnom vijeću Bijeće kuće, kazao je da bombe u Incirlik predstavljaju „vruć krompir“.

On je predočio nekoliko crnih scenarija među kojima je okretanje turske vojske protiv saveznika i preuzimanje nuklearnih bombi nakon okupacije NATO baze. Također, spomenuo je blizinu Sirije odnosno teritorija pod kontrolom IDIL-a, ali i predsjednika Bašara al-Asada.