Rusija
0

Stražari na granicama gruzijskih secesionističkih regija

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruske pogranične straže zauzele su u subotu položaje na granicama gruzijskih secesionističkih regija, u okviru sporazuma potpisanih u četvrtak, objavila je ruska agencija Interfax navodeći zvaničnike ruske vojske i obavještajnih službi.

"Ruske jedinice pograničnih službi zauzele su svoje položaje na granici s Južnom Osetijom", izjavio je šef regionalnog odjela FSB-a (tajna služba nastala iz bivšeg KGB-a) Nikolaj Lissinski a navodi ga Interfax.

"Granica mora biti dobro zatvorena i nepropusna za neprijatelje", dodao je on, naglasivši da je tu postavljena savremena oprema, posebno bespilotne letjelice i sistemi za videonadzor.

U Abhaziji, drugoj secesionističkoj republici, "jedinice pograničnih službi su stigle u pogranični dio Galija, odmah nakon potpisivanja sporazuma" u Kremlju, naglasio je Anatolij Zajcev, šef glavnoga štaba Abhazije.

"Pogranične straže će uskoro zauzeti i ostale položaje na granici", dodao je on.

Rusija je u četvrtak potpisala s Južnom Osetijom i Abhazijom sporazume kojima se Moskvi povjerava čuvanje granica ove dvije teritorije na period od pet godina.

Češka predsjedavajuća Evopske unije i SAD su ozbiljno zabrinuti ovim sporazumima, ocjenjujući da su u suprotnosti sa sporazumom o prekidu vatre, zaključenim između Rusije i EU-a 12. augusta prošle godine.