Svijet
0

Straw izazvao kritike muslimana izjavama o zaru

FENA
Visoki britanski političar koji je izjavio kako muslimanke koje nose zarove čine odnose u javnosti "složenijim" u petak je izazvao kritike islamskih grupa.

Bivši ministar vanjskih poslova Jack Straw, sada predsjednik Donjeg doma parlamenta, izjavio je kako je zar "vidljivi izraz odvajanja i razlikovanja" i da se osjeća mnogo lagodnije kada se suočava s ljudima čija lica nisu pokrivena.

Pišući u lokalnim novinama, Straw je naveo kako je zabrinut da bi "nošenje zara učinilo složenijim dobre, pozitivne odnose između dvije zajednice", javio je Reuters.

"Muslimanskoj zajednici nisu potrebne lekcije o oblačenju od Jacka Strawa", izjavio je Nazreen Hawaz, zvaničnik radikalne organizacije Hizb ut-Tahrir.

"On je još jednom pokazao kako su ministri u vladi otvorili sezonu lova na muslimane i islam", kazao je.

Straw je naveo kako je primio jednodušnu pozitivnu reakciju na svoj zahtjev da muslimanske skinu svoje zarove kada dođu da se vide s njim u Blackburnu, gradu u sjevernoj Engleskoj koji zastupa u parlamentu.

"Većina ih je osjetila olakšanje nakon mog zahtjeva", piše on u članku za novine Lancashire Evening Telegraph.

Straw je jasno poručio kako je branio prava muslimanki da nose zarove i da nošenje zara "ne krši zakon". On je ipak priznao kako bi njegova zabrinutost mogla biti "pogrešno protumačena".