Upitan kredibilitet
0

Strauss-Kahnova "žrtva" radila kao prostitutka?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sobarica njujorškog hotela, koja je optužila bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna za seksualni napad, radila je u tom hotelu kao prostitutka, piše danas list "New York Post".

Izvor blizak odbrani rekao je listu da je sobarica hotela "Sofitel" imala seksualne odnose sa gostima hotela uz novčanu naknadu.

"Postoje informacije da je dobijala visoke honorare", rekao je izvor listu, dodajući da je sobarica imala dosta troškova za usluge frizera i kozmetičara, a koje su plaćali muškarci koji nisu sa njom u rodbinskim vezama.

Tužilaštvo je saopštilo da su proveli temeljitu istragu hotelske sobarice i njenih izjava što ih je nagnalo da promijene stav.

Sobarica je optužila Strauss-Kahna da ju je ganjao kroz apartman u hotelu u maju, pokušavajući da joj skine čarape i prisiljavajući je na oralni seks.

Strauss-Kahn je oslobođen uz kauciju od šest miliona dolara u gotovini i obveznicama nakon čega je bio u kućnom pritvoru. Optužbe protiv njega i dalje stoje, ali tužilaštvo očigledno više nije tako sigurno u čvrstinu slučaja.

Tužilac je rekao je da je 32-godišnja žena počinila niz manjih prijestupa od kada je došla u SAD prije sedam godina, uključujući laganje u aplikaciji za ulazak u SAD, varajući na porezima i iznoseći lažne podatke u vezi sa primanjima kako bi mogla živjeti u stanu za siromašne.
U pismu advokatima bivšeg lidera MMF-a tužioci su rekli da je ona netačno objasnila šta je uradila nakon napada na nju, umjesto što je istrčala u hodnik čekajući supervizora ona je otišla da očisti drugu sobu, a zatim prijavila slučaj.

Tužilac je rekao novinarima nakon ročišta da se u ovom slučaju javljaju ozbiljne zabrinutosti zbog kredibiliteta svjedoka.

"Ovo je veliko olakšanje", rekao je advokat koji zastupa Strauss-Kahna, dodajući da slučaj podvlači kako je lako nekoga optužiti za ozbiljna krivična djela.

On je dodao da je sada važno uzdržati se od prenagljenih zaključaka i sudova dok ne budu poznate sve činjenice.

Međutim, advokat sobarice kaže da Strauss-Kahna laže kada kaže da je riječ o seksualnim odnosima na koji su dvije strane pristale.

"Ona je od prvog dana govorila, i danas to tvrdi, da je žrtva seksualnog napada Staruss-Kahna. Ona je taj napad opisala mnogo puta i nikad nije promijenila ni najmanji detalj svog iskaza. Žrtva je možda nekada počinila neke greške, ali to ne znači da nije žrtva silovanja", kaže advokat Ken Thompson.
On je rekao da su izvještaji medija da je njegova klijentkinja sve ovo uradila zajedno sa jednim narko dilerom lažni.

"Tužilaštvo će vjerovatno da napusti žrtvu, ali mi nećemo, mi ćemo je braniti. Naša kancelarija je posvećena istini i nastavićemo da istražujemo slučaj", rekao je on.

On je dodao da su za njih prioritet prava žrtava seksualnog nasilja.

"Vjerujem da smo učinili sve da je podržimo, njenu privatnost i da joj pružimo bezbjednost i tako ćemo i nastaviti", rekao je Thompson.

Strauss-Kahn je oslobođen jučer iz kućnog pritvora nakon dramatičnog ročišta na kome su se stvari preokrenule od optužbi za pokušaj silovanja u korist bivšeg šefa MMF.
On će dobiti nazad kauciju od šest miliona dolara u gotovini i akcijama, prenose mediji.

Tužilaštvo je pristalo da Strauss-Kahn bude oslobođen ako da usmeno obećanje da će se pojaviti pred sudom kada bude pozvan.

On neće dobiti pasoš i ne smije napuštati zemlju, ali moći će da putuje unutar SAD.