Sud na Manhattanu
0

Strauss-Kahn zvanično optužen za pokušaj silovanja sobarice

FENA
Okružni tužilac suda u Manhattanu Cyrus Vance izjavio je da je porota, na osnovu dokaza policije i tužilaštva u New Yorku, potvrdila optužnicu od sedam tačaka protiv bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna. Ako bude optužen po svim tačkama optužnice, Strauss-Kahnu prijeti zatvorska kazna u trajanju od 74 godine, javio je AFP.

"Ovo su, po američkom zakonu, izuzetno teške optužbe... Strauss-Kahn je optužen po svim tačkama optužnice predstavljene velikoj poroti", rekao je Vance u četvrtak, nakon što je Strauss-Kahnu odobreno da uz kauciju od milion dolara izađe iz zatvora i da se od optužbi za pokušaj silovanja sobarice njujorškog hotela brani iz kućnog pritvora.

Bivši direktor MMF-a optužen je po dvije tačke optužnice za kriminalni seksualni akt prvog stepena, po jednoj tački za pokušaj silovanja prvog stepena, seksualni napad prvog stepena, nezakonito zadržavanje drugog stepena, nedozvoljeno dodirivanje i seksualni napad trećeg stepena, navodi se na web stranici tužioca suda u New Yorku.

Strauss-Kahn je odbacio optužbe, a u srijedu je podnio ostavku na položaj šefa MMF-a da bi, kako kaže, svu energiju usmjerio na dokazivanje svoje nevinosti.

On se još nije zvanično izjasnio o konkretnim optužbama, što će, kako se očekuje, učiniti na sljedećem pojavljivanju pred sudom, koje je zakazano za 6. juna.

Strauss-Kahn je uhapšen na njujorškom aerodromu u subotu, 14. maja. On će danas uz kauciju biti pušten da se brani sa slobode budući da je posljednje četiri noći proveo u jednom od najzloglasnijih američkih zatvora na otoku Rykers.