Čeka ga još jedna optužba
0

Strauss-Kahn se vratio u Francusku

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn stigao je natrag u Francusku iz SAD-a.

Strauss-Kahn i njegova supruga Anne Sinclair sletjeli su u ranim jutarnjim satima na pariski aerodrom "Charles de Gaulle" avionom Air Francea. On je bio u SAD-u još od njegovog hapšenja u maju nakon optužbi za seksualno zlostavljanje, a koje su pale prošlog mjeseca. Ovaj 62-godišnjak kojeg su svojevremeno mnogi vidjeli kao mogućeg predsjedničkog kandidata u Francuskoj negirao je od početka sve optužbe. Ipak, podnio je ostavku u danima nakon hapšenja, a pasoš mu je vraćen prošle sedmice.

Hotelska sobarica Nafissatou Diallo, koja ga je optužila za pokušaj silovanja u hotelskoj sobi upućena je da svoja prava ostvari u civilnoj parnici. Strauss-Kahna su u jutarnjim satima nedjelje na pariskom aerodromu dočekali brojni novinari.

On će se, međutim, susresti s još jednom optužbom za seksualno zlostavljanje nakon što ga je spisateljica Tristane Banon optužila za pokušaj silovanja tokom intervjua 2002. godine. Ona je taj slučaj prijavila nakon gospođe Diallo, rekavši da to nije učinila ranije jer se plašila da joj niko ne bi vjerovao, prenio je BBC.