The New York Times
0

Strauss-Kahn pod istragom za grupno silovanje u Washingtonu

FENA
Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn
Istražitelji ispituju optužbe da je bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, možda bio uključen u grupno silovanje u hotelu u Washingtonu 2010. godine, objavilo je u petak tužilaštvo francuskog grada Lillea, prenosi online The New York Times.

Strauss-Kahn je prošlog mjeseca nedirektno optužen za svodništvo, preko optužbi da je bio uključen u prsten prostitucije organiziran u Lilleu.

Ured tužioca je objavio da su istražitelji predali nove dokaze o optužbama da je Strauss-Kahn možda seksualno zlostavljao belgijsku prostitutku na "seks party-u" organiziranom u hotelu W u Washingtonu u decembru 2010., u čemu su sudjelovala i tri njegova prijatelja.

Prema pisanju lista Liberation, istražitelji zahtjev temelje na svjedočenju dviju belgijskih prostitutki koje su pozvane u Washington kako bi sudjelovale na "seks partyju".

Jedna od njih rekla je policajcima da je bila podvrgnuta "određenim seksualnim radnjama bez njenog pristanka, prema Liberationu.

Tužioci će ocijeniti dokaze prije nego što odluči hoće li podnijeti optužnicu.

Strauss-Kahnov advokat Henri Leclerc odbio je komentirati novu istragu. U martu je obećao da će osporiti vjerodostojnost postojeće istrage i rekao da se bivšeg francuskog ministra finansija progoni zbog njegova "slobodoumlja".