Svijet
0

Strauss-Kahn kreće u žestoku borbu protiv optužbi

Sarajevo-x.com
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn krenut će u ponedjeljak u borbu protiv optužbi da je pokušao silovati sobaricu u jednom hotelu u New Yorku.

Ovaj 62-godišnji čelnik, koji slovi za jednog od najutjecajnijih ljudi u svijetu globalne ekonomije, smatrao se ozbiljnim kandidatom za predsjednika Francuske na narednim izborima, sve do šokantne vijesti od prije tri sedmice, nakon koje je priveden u avionu Air Francea na putu za Pariz.

Optužnica protiv njega sadrži sedam tačaka, među kojima je i pokušaj silovanja 32-godišnje imigrantice iz Afrike, koja je poslana da očisti apartman u kojem je odsjeo 14. maja ove godine u hotelu Sofitel na Manhattanu.

Strauss-Kahn je potom luksuzni apartman zamijenio zatvorskom ćelijom, prije nego što je pušten uz kauciju. Njegov advokat Benjamin Brafman kazao je da se bivši čelnik MMF-a priprema za veliku borbu.

Sudu na Manhattanu će uputiti žalbu i tražiti da odbrani bude dozvoljen pristup dokazima koje su forenzičari prikupili u hotelskoj sobi.

Brafman je dodao kako je Strauss-Kahn nezadovoljan što je u medije dospjelo kako je njegova sjemena tekućina pronađena na odjeći sobarice, prenosi AFP.

"Imamo šansu da pobijedimo u ovom slučaju jer smatram da gospodin Strauss-Kahn nije kriv za ono za šta ga terete", rekao je branilac. "Vjerujem u njegovo oslobađanje."