Prvi televizijski intervju
0

Strauss-Kahn: Događaj u hotelu je "moralna slabost"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn rekao je da je to što se dogodilo u hotelskom apartmanu u New Yorku sa sobaricom porijeklom iz Gvineje bila "moralna slabost".

On je u intervjuu za francusku televiziju TF1 odbacio svako nasilje ili agresiju, ali je rekao da je taj incident bio greška i to u odnosu na njegovu ženu, djecu i prijatelje, kao i francuski narod koji ga je podržavao.

Strauss-Kahn vratio se u Francusku početkom mjeseca nakon duge pravne bitke u SAD zbog optužbi sobarice za pokušaj silovanja.

Zasnovano većinom na svjedočenju tužitelja Nafissatou Diallo velika porota  optužila je Strauss-Kahna, između ostalog, za pokušaj silovanja, nezakonito zatvaranje i prisilno dodirivanje.

Međutim, kredibilitet glavnog tužitelja Nafissatou Diallo poljuljan je zbog otkrića da je lagala u više navrata zvaničnicima u SAD, što je navelo da se tužilaštvo povuče.

Sud u New Yorku u avgustu je odbacio sve optužbe protiv Strauss-Kahna.

Strauss-Kahn je rekao da su i optužbe francuskog pisca Tristane Banon da ju je pokušao silovati 2003. godine "izmišljotina".