Svijet
0

Strateškli grad u Nigeriji pao u ruke Boko Harama

Klix.ba
Stotine naoružanih pripadnika Boko Harama u subotu je napalo nigerijski grad Maiduguri, a žestoke borbe su se vodile na samim rubovima grada, tačnije u Mongunu. Ovaj grad zapravo je trebao biti brana Midugurija, ali kako se čini snage Boko Harama napreduju prema svom krajnjem cilju.

Militanti su kako se čini uspjeli su u svojim nakanama te su preuzeli kontrolu nad Mongunom i njegovim vojnim bazama, kazao je pripadnik nigerijske vojske za CNN.

"Naši vojnici su prvobitno odbili njihove snage, ali su oni mobilizirali dodatne vojnike i vratili se u punoj snazi. Primorali su naše trupe na povlačenje", kazao je on.

Monguno, grad u sjevernoistočnoj Nigeriji u kojem živi oko 100.000 ljudi, nalazi se oko 135 kilometara od Maidugurija, grad u kojem živi 600.000 ljudi. Oba grada se nalaze u blizini granice sa Čadom i Kamerunom.

Babagana Musa, stanovnik Monguna koji je svjedočio događajima, kazao je kako se nekoliko kamiona sa vojnicima uputilo u Maiduguri. "Čuli smo da je Monguno okupirao Boko Haram", kazao je on.

Monguno sa svojim vojnim bazama ima stratešku važnost jer je njegova osnovna mislija da zapravo spriječi napredovanje Boko Harama prema Maiduguriju, gradu kojeg žele okupirati već mjesecima.

Vezani članci