Američki ministar Gates
0

"Strategija u Afganistanu daje rezultate"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je na pres-konferenciji u Kabulu kako je uvjeren da je američka vojna strategija u Afganistanu na pravom putu i da daje rezultate.

Gates se nalazi na turneji po Afganistanu tokom koje treba da procijeni američku strategiju za poražavanje talibana.

"Kada se vratim u Washington, američka vlada će završiti procjenu situacije u ovoj zemlji. Ja ću se vratiti uvjeren da naša strategija daje rezultate i da ćemo uspjeti da ostvarimo glavne ciljeve koje je prošle godine postavio predsjednik Obama i koje su šefovi država ostalih članica NATO-a usvojili na samitu u Lisabonu", rekao je on.

Obama je obećao da će u julu 2011. početi prepuštanje kontrole nad sigurnošću Afganistana lokalnim snagama, a lideri zemalja NATO-a su prošlog mjeseca u Lisabonu prihvatili poziv afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija da tranzicija bude okončana do kraja 2014.

Gates se osvrnuo i na povjerljivu američku diplomatsku prepisku koju je WikiLeaks počeo da objavljuje 28. novembra. U nekim od diplomatskih depeša Karzai je nazvan nepredvidivim i nepouzdanim saveznikom.

Gates je priznao da je otkrivanje tajne prepiske bilo vrlo neprijatno za SAD, ali da su se prijatelji Amerike ponijeli kao pravi državnici, javio je Reuters.

"Želim da kažem da su najbolji partneri i prijatelji Amerike, a među njih ubrajam i predsjednika Karzaija, na to, po mom mišljenju, odgovorili kao pravi državnici", kazao je američki ministar odbrane.

Obamina administracija planira da završi preispitivanje strategije u Afganistanu tokom sljedeće sedmice, a njeni zvaničnici su saopćili da je cilj tog preispitivanja usavršavanje strategije i da se ne očekuju nikakve suštinske promjene.

Gates je protekla dva dana obišao američke baze na istoku i jugu Afganistana kako bi se lično uvjerio u napredak ostvaren u ratu koji traje već devet godina i ne nazire mu se kraj, zbog čega se američko javno mnijenje sve više protivi vojnom angažovanju SAD-a u toj azijskoj zemlji.