Autorska prava iznad ljudskih
0

Strasbourg odbio slučaj osnivača Pirate Bayja

Klix.ba
Peter Sunde i Fredrik Neij (Foto: AFP)
Peter Sunde i Fredrik Neij (Foto: AFP)
Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtjev za razmatranje slučaja dvojice osnivača stranice za razmjenu podataka The Pirate Bay, navodeći kako je presuda švedskog suda bila neophodna da zaštiti prava na intelektualno vlasništvo, iako graniči sa slobodom izražavanja, piše Russia today.

“Sud je odlučio da je dijeljenje i omogućavanje drugima da dijele podatke ove vrste na internetu, čak i autorskim pravima zaštićene materijale, u svrhu stvaranja profita, pokriveno pravom 'primanja i dijeljenja informacija', što stoji u Članu 10 (sloboda izražavanja)“, piše u odluci.

Nakon saslušanja prošlog mjeseca, sud je odbio žalbu, obrazloživši da je švedski sud već donio ispravnu presudu.

Sud u Strasbourgu zaključio je da se presuda iz Stockholma sukobi sa slobodom izražavanja, ali da je to bila neophodna mjera kako bi se zaštitila autorska prava.

"Sud je zaključio da je sukobljavanje sa slobodom izražavanja gospodina Neija i gospodina Sundea Kolmisoppija bilo neophodno u demokratskom društvu, a njihova žalba je odbijena kao očigledno neosnovana“, piše u odluci.

Peter Sunde i Fredrik Neij, dvojica osnivača jedne od najvećih stranica za dijeljenje podataka na svijetu optuženi su za kršenje autorskih prava 2008. godine.

U aprilu 2009. proglašeni su krivim za "asistiranje u činjenju sadržaja zaštićenog autorskim pravima dostupnim“. Osuđeni su na godinu dana zatvora i kaznu od 3,3 miliona eura, nakon što je Okružni sud u Stockholmu saslušao tvrdnje brojnih holivudskih studija o zloupotrebi autorskih prava. Godinu dana kasnije, njihova zatvorska kazna je smanjena, ali je novčana povećana.

U junu 2012., Neij i Sunde su se žalili Evropskom sudu za ljudska prava, navodeći kako je ugrožena njihova sloboda izražavanja.