Irak
0

Stranka premijera Malikija vodi u dvije većinski šiitske pokrajine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prema u četvrtak objavljenim prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Iraku, održanih u nedjelju, stranka premijera Nourija al Malikija vodi u dvije većinski šiitske pokrajine na jugu Iraka.

Nezavisna visoka izborna komisija saopćila je da Malikijeva koalicija Pravna država vodi u pokrajini Babil sa skoro 14.000 glasova, a u pokrajini Najaf s oko 7.000 glasova, javio je AP.

Ovi rezultati su dobijeni na osnovu trećine prebrojanih glasova.

Preliminarni ishodi glasanja u ostalih 16 iračkih pokrajina mogli bi da budu objavljeni kasnije u toku dana, također poslije prebrojavanja 30 posto glasova u tim pokrajinama, naveo je Reuters.

Moguće je da će se na konačne rezultate glasanja čekati nekoliko sedmica.

Odziv birača na parlamentarnim izborima u nedjelju bio je 62 posto, uprkos seriji terorističkih akcija u kojima je ubijeno 38 osoba kojima su islamski ekstremisti pokušali da onemoguće izbore.

Pravo glasa je imalo 19 miliona od 28 miliona stanovnika Iraka.

U izbornu trku je ušlo nekoliko desetina političkih stranaka i grupacija okupljenih u 12 velikih koalicija, koje su za 325 mjesta u parlamentu ponudile oko 600 kandidata.

Pošto se vjeruje da nijedna koalicija neće osvojiti dovoljan broj glasova da sama formira vladu, koja će predvoditi Irak u naredne četiri godine, očekuje se dugo dogovaranje o premijeru i ministrima. Neki strahuju da bi taj proces mogao trajati sedmicama, pa i mjesecima.