Nesreća u Smolensku
0

Stranka Kaczynskog ne isključuje "zločin"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poljska konzervativna stranka Jaroslawa Kaczynskog oformila je u utorak parlamentarnu grupu koja treba rasvijetliti uzroke pada predsjedničkog aviona u Smolensku u Rusiji, ne isključujući pretpostavku da je u pitanju zločin ili teroristički napad.

"Analizirat ćemo sve pretpostavke, uključujući i teroristički napad", izjavio je novinarima Antoni Macierewicz, član konzervativne opozicijske stranke Pravo i pravda (PiS), koja će voditi rad grupe.

Avion Tupoljev 154, koji je 10. aprila prevozio predsjednika Lecha Kaczynskog i druge poljske visoke zvaničnike, srušio se pokušavajući da se kroz gustu maglu spusti u Smolensk, a svih 96 putnika je izgubilo život.

Macierewicz, bivši ministar specijalnih poslova u vladi Jaroslawa Kaczynskog, brata blizanca preminulog predsjednika, upotrijebio je izraz "smolenski zločin". Dodao je da će razviti ovu tezu "kasnije" kada njegova grupa završi posao.

Stotinu zastupnika i senatora stranke Pravo i pravda učestvovalo je na osnivačkom sastanku grupe. Liberalna stranka (PO) na vlasti, kao i opozicijska socijaldemokratska, bojkotirale su inicijativu konzervativaca.

"Cilj ove grupe je da se izgradi mit koji će poslužiti kao odskočna daska za političku aktivnost (PiS-a) na predstojećim izborima", izjavio je za privatnu televiziju TVN24 Marek Biernacki, poslanik PO-a.

"Ova grupa služi samo da pokrene političke emocije", ocijenio je poslanik Demokratska lijeva alijansa SLD-a Stanislaw Wziatek.

Ministar pravde Krzysztof Kwiatkowski je naglasio da "zakon ne daje nikakvu formalnu mogućnost ovakvim grupama".

Teorije zavjere, prema kojima je udes bio pokušaj da se eliminira konzervativni predsjednik malo prije predsjedničkih izbora u Poljskoj, prenose web stranice sklone konzervativcima.

Predsjednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski i sam pothranjuje ove teze optužujući Moskvu da "tapka u mjestu" u istrazi o nesreći, što, kako smatra, opravdava "sumnje".