Somalija
0

Strani komandosi ubili najtraženijeg teroristu

FENA
Strani komandosi su u napadu iz helikoptera na vozilo na jugu Somalije ubili jednog od najtraženijih terorista u regionu Kenijca Saleha Ali Saleha Nabhana, koji se optužuje za bombaški napad na izraelski hotel na kenijskoj obali 2002. godine kada je ubijeno 15 ljudi.

Nekoliko očevidaca potvrdilo je da je Nabhan (28) ubijen danas u napadu, ali nisu naveli svoja imena, iz straha od odmazde, prenosi agencija Reuters.

U oblasti Barave na jugu Somalije, oko 250 kilometara južno od prijestolnice Mogadiš, izvršen je napad na vozilo u kome su, prema očevidcima, sve četiri osobe koje su se nalazile u automobilu ubijene i njihova su tijela prebačena helikopterima.

Očevidac na mjestu napada naveo je da su strani komandosi koji su nosili francuske oznake izveli napad.

I u ranijim izvještajima britanska agencija spekulirala je da se radilo o dva francuska helikoptera, ali je Ministarstvo odbrane Francuske to demantiralo, navodeći da francuske vojne snage nisu prisutne u tom regionu Somalije.

Ubijeni Nabhan posjedovao je kamion koji je korišten u bombaškom napadu na izraelski hotel na kenijskoj obali 2002. godine, kada je ubijeno 15 ljudi poslije koga je pobjegao u Somaliju.

On se optužuje i za istovremeni, ali nevješto isplanirani napad projektilom na izraelski avion je koje napuštao aerodrom u kenijskoj prijestolnici Mombasi.

Reuters je naveo da sigurnosne agencije zapadnih zemalja tvrde da je Somalija postala meka za različite ekstremiste, uključujući i strane sljedbenike džihada koji tu afričku zemlju koriste kao "odskočnu dasku" za napade u regionu i šire.