Svijet
0

Strani eksperti mogu dobiti stalni boravak u Češkoj već nakon 18 mjeseci

FENA
Stranci koji rade u Češkoj Republici na radnim mjestima za koja je potrebno fakultetsko obrazovanje i koja odgovaranju njihovoj profesiji, obrazovanju ili radnom iskustvu, imaju pravo na prijavu za stalni boravak u ovoj zemlji već nakon 1,5 godine učešća u projektu.

Građani Indije, Bjelorusije, BiH, Kanade, Hrvatske, Kazahstana, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Ruske Federacije, Srbije i Ukrajine koji su uključeni u ovaj projekt mogu dobiti dozvolu stalnog boravka nakon skraćenog perioda od 2,5 godine ili već nakon 1,5 godine za novu kategoriju. Istu priliku imaju diplomci s univerziteta i srednjih škola u Češkoj bez obzira na zemlju porijekla.

Druga važna izmjena u projektu je produženje "zaštitnog perioda" za pronalazak novog posla. Za sve učesnike projekta ovo vrijeme je produženo s 30 na 45 dana. Učesnici koji tokom prve godine izgube posao, ali ne svojom krivicom imaju zaštitni period od 45 dana tokom kojeg neće izgubiti vizu i dozvolu boravka.

Tokom narednih godina učesnici pilot projekta također imaju "zaštitni period" u slučaju da izgube posao iz drugih razloga (utvrđenom zakonom u Češkoj).

Pilot projekt započeo je u julu 2003. a pokrenulo ga je Ministarstvo rada i socijalnih poslova Češke. Cilj projekta je dovesti strane stručnjake i njihove porodice u Češku Republiku.

Nakon 36 selekcijskih procedura, projekt ima više od 700 učesnika i prva 153 učesnika su već dobili dozvolu stranog boravka, saopćeno je iz Međunarodne organizacije za migracije.