Njemačka
0

Stranci na rubu društva zbog slabijeg obrazovanja

FENA
Stranci koji žive u Njemačkoj zakinuti su na području obrazovanja, što im smanjuje izglede na tržištu rada te otežava integraciju u njemačko društvo, proizlazi iz redovnog izvještaja vlade o strancima u Njemačkoj, koji je predstavljen u četvrtak u Bundestagu.

"Više od 40 posto stranaca ne stekne nikakvu kvalifikaciju i zato je kasnija opasnost od nezaposlenosti dvostruko veća nego kod Nijemaca", rekla je vladina povjerenica za pitanje integracije stranaca Maria Boehmer u obraćanju Bundestagu. Ona je ukazala na to da čak 40 posto svih mladih stranaca pohađa tzv. glavnu školu (Hauptschule) nakon koje je moguće samo izučavanje nekog zanata, dok maturu kao uvjet za visokoškolsko obrazovanje stekne tek osam posto stranaca.

Boehmer je prilikom redovnoga godišnjeg predstavljanja vladina izvještaja o strancima u Njemačkoj zaključila da u Njemačkoj postignuti stupanj obrazovanja još uvijek u velikoj mjeri ovisi o etničkom i socijalnom podrijetlu.

"Mnogi stranci dolaze iz socijalno ugroženih slojeva i to u velikoj mjeri utječe na njihovu budućnost", upozorila je Boehmer koja je ustvrdila da je nedovoljno vladanje njemačkim jezikom jedna od glavnih zapreka uspješnoj integraciji.

Vlada stoga apelira na savezne pokrajine koje posjeduju autonomiju glede obrazovne politike da ulože veće napore kako bi prošle godine donesen Nacionalni plan za integraciju stranaca pokazao uspjehe. Bohemer je isto tako apelirala i na predstavnike gospodarstva da pojačano koriste prednosti koje sa sobom donosi radna snaga s useljeničkom pozadinom.

Vladina povjerenica za strance je isto tako ustvrdila da preuzimanje njemačkog državljanstva pozitivno djeluje na integraciju stranaca.

Boehmer je zaključila da se u Njemačkoj posljednjih godina dogodio obrat u javnoj percepciji stranaca te je politika napokon prihvatila činjenicu da je Njemačka useljenička zemlja te se uhvatila ukoštac s problemima koje sa sobom donosi useljeničko društvo, prenijela je Hina.

U Njemačkoj prema najnovijim statistikama živi oko 15 miliona građana useljeničkih korijena, a njih osam milijuna posjeduje njemačko državljanstvo. Prema istim statistikama potkraj prošle godine u Njemačkoj je bilo trajno nastanjeno i 225.309 hrvatskih građana.