Austrija
0

Stranci će morati dobro znati njemački ako žele dozvolu boravka

FENA
Maria Fekter
Maria Fekter
Austrija, koja je ovoga mjeseca odlučila za sljedeću godinu zadržati kvote za ulazak stranaca na razini ovogodišnjih, namjerava također uvesti stroža imigracijska pravila koja uključuju obvezno znanje njemačkog jezika novih stanovnika prije nego dođu u zemlju, pišu evropski mediji.

Austrija je odlučila 2010. dopustiti ulazak 8.145 stranaca, kao i ove godine. Na temelju dosadašnjih trendova, očekuje se da će više od polovice novih imigranata doći u Austriju kako bi se priključilo porodici, a 2.500 bit će visoko obrazovani radnici.

Novi akcijski plan koji je predstavila ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter uključuje znanje njemačkog jezika kao "preduvjet za uspješnu integraciju", kao što je već slučaj u Nizozemskoj, zemlji koja također ima visoku stopu imigracije.

Po nacrtu prijedloga, odlično znanje njemačkog tražit će se od imigranata i njihovih supružnika ili članova porodice koji im se žele pridružiti.

Dosad je preduvjet za apliciranje za dozvolu boravka bilo temeljno znanje jezika, što bi značilo da je naprimjer stranac sposoban komunicirati s liječnikom, a sada bi se tražilo, ako prijedlog prođe, obvezno fluentno vladanje jezikom koje bi omogućilo migrantu ulazak na tržište rada.

Po posljednjim podacima, u Austriji živi oko 800.000 stranaca, što je oko 10 posto ukupne populacije.

Najveća skupina imigranata, njih oko 300.000, izbjeglice su s područja bivše Jugoslavije, te potom Turci.

Jedan od razloga zbog kojih se Austrija protivi turskom članstvu u EU-u je strah da bi radi spajanja porodica jednoga dana broj Turaka koji žive u Austriji nadmašio broj domicilnog stanovništva.