Svijet
1

Štrajkovi širom EU, radnici poručuju: Mjere štednje su ćorsokak

SRNA
Radnici širom EU najavili su za danas proteste i štrajkove zbog rastuće nezaposlenosti i mjera štednje.

Dan akcije i solidarnosti poziva lidere da se pozabave problemom rastućih socijalnih nemira i da prekinu sa mjerama štednje. Oko 40 grupa iz 23 zemlje uključeno je u današnje proteste, navodi BBC.

Štrajkovi se očekuju u Španiji, Grčkoj, Portugalu i Italiji, dok su drugi planirani u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji i nekim zemljama na istoku EU.

Današnje proteste, koji će poremetiti transportne veze i usluge u EU, pokrenula je Konfederacija sindikata EU.

"Mjere štednje su ćorsokak i to se mora napustiti", saopštila je ova grupa.

Sindikati u Španiji i Portugalu stupili su u štrajkove u ponoć po lokalnom vremenu protestujući zbog mjera štednje koje su dovele do smanjenja plata, penzija, beneficija i socijalnih usluga i povećanja poreza.

U Italiji će biti organizovan četvoročasovni nacionalni štrajk, kojem će se pridružiti radnici u transportu.

U Grčkoj to predstavlja treći štrajk za posljednja dva mjeseca, dok zemlja pokušava da smanji budžetski deficit u skladu sa međunarodnim zahtjevima.

Vlada mora do petka da vrati dug od pet milijardi eura ili će bankrotirati.

Grčka mora da podrži paket mjera štednje koji uključuje smanjenje plata i penzija, reformu tržišta rada, budžet za 2013. godinu da bi dobila narednu tranšu od 31,5 milijardi eura od Međunarodnog monetarnog fonda i EU i time izbjegla bankrot.

Bijes među grčkim narodom je ogroman nakon prijedloga za petim po redu smanjenjem plata i penzija, povećanjem starosne granice za odlazak u penziju, kao i smanjenjem doprinosa za zdravstvo i beneficija.

U Francuskoj, sindikat radnika CGT pozvao je na štrajk radnika javnog sektora, ali još nije jasno koliko ljudi neće doći na posao.

Analitičari kažu da štrajkovi nisu antivladini, već način da se pokaže da su radnici u Francuskoj solidarni sa svojim kolegama u Evropi.

Iako su neki belgijski sindikati potvrdili BBC-u da neće štrajkovati - svi su izrazili solidarnost sa protestima.

Demonstracije se danas očekuju ispred briselskih ambasada Njemačke, Španije, Grčke, Kipra, Portugala i Republike Irske.