Grčka
0

Štrajkači blokirali ulice Atine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Grčkoj su već od jutra zbog 24-satnog štrajka zaposlenih u javnim službama obustavljeni letovi aviona i zatvorene mnoge državne škole i druge institucije.

Obustava rada znači iskazivanje neslaganja s vladinim prijedlogom oštrih mjera čiji je cilj ublažavanja posljedica ekonomske krize, najteže u ovoj zemlji u nekoliko decenija.

Današnji štrajk izaziva pažnju i dužnosnika Evropske unije, koji su najavili da neće tolerirati popustljivost vlade pred javnim protestima, prenio je Reuters.

Stotine članova sindikata zaposlenih u javnom sektoru, ADEDI, od jutros su na ulicama Atine, gdje se pod nadzorom policije priprema veliki protest ispred parlamenta.

U Atini se ističe da je današnji štrajk početak niza masovnih obustava rada. ADEDI je objavio da će se njegovi članovi pridružiti štrajku zaposlenih u privatnom sektoru zakazanom za 24. februar, kao i da će sami ponovno izaći na ulice u martu.

Kriza u Grčkoj izazvala je i ozbiljan potres u EU-u, gdje još nema suglasnosti o tome kako i u kolikoj mjeri pomoći vladi u Atini da zemlju izvede na put oporavka.