Mjere štednje kao "masakr"
0

Štrajk u Grčkoj, učestvuju i ljekari, novinari i glumci

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Grčkoj će danas početi dvodnevni štrajk samo nekoliko časova nakon što je premijer George Papandreou zatražio od parlamenta da hitno podrži nove mjere štednje.

Britanska medijska kuća BBC navodi da se očekuje da će se na ulicama Atine danas okupiti veliki broj demonstranata, dok će javni saobraćaj biti u potpunosti obustavljen.

Papandreu je juče naglasio da samo novi paket mjera štednje vrijedan 28 milijardi eura može Grčku "ponovo vratiti na noge".

Ukoliko parlament ne usvoji novi paket mjera štednje EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) neće pustiti tranšu pozajmice vrijednu 12 milijardi eura zbog čega bi u vremenskom roku od nekoliko sedmica Grčka mogla ostati bez novca.

Štrajkom će biti ometena ili obustavljena većina gradskog saobraćaja, dok su učešće u obustavi rada najavili i ljekari, vozači ambulantnih vozila, novinari pa čak i glumci iz državnih pozorišta.

Aerodromi će biti zatvoreni nekoliko sati, a kontrolori letova najavili su izlazak sa radnih mjesta između 8.00 i 12.00 sati po lokalnom vremenu. Neće saobraćati trajekti, autobusi i vozovi.

Sindikati su izrazili nezadovoljstvo vladinim programom štednje kojim će biti uveden porez i onima sa minimalnim platama.
Policija je najavila da će u centralnom dijelu Atine biti raspoređeno više od 5.000 policajaca.

"Nove mjere su 'masakr' za radnička prava. To je zaista pakao za radnika. Štrajkom sve mora biti obustavljeno", rekao je poslanik iz redova Komunističke partije Tanasis Pafilis. Novi ministar finansija Evengelis Venizelos priznao je da su nove mjere štednje "nepoštene" ali je naglasio da su apsolutno neophodne.

Pojedini demonstranti najavili su da će opkoliti zgradu parlamenta kako bi spriječili ulazak poslanika. Paket mjera mora biti usvojen u odvojenim glasanjima u srijedu i četvrtak.

Ishodi glasanja u potpunosti su neizvjesni. Papandreu se suočava sa protivljenjem i unutar svoje stranke Pasok jer su dva poslanika najavila da će biti protiv mjera.

Pasok ima tanku većinu sa 155 poslaničkih mjesta u 300-članom parlamentu.