Bruxelles
0

Štrajk službenika Vijeća Evropske unije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Većina od 3.200 službenika Vijeća Evropske unije stupilo je u štrajk u četvrtak tražeći povećanje plaća od 3,7 posto, koje odbija većina evropskih vlada smatrajući to bespravnim u vrijeme ekonomske krize.

Većina službenika Vijeća ostala je kod kuća, ali su neki zamoljeni da ostanu na poslu kako bi se mogao održati sastanak evropskih ministara saobraćaja u istoj zgradi, objavili su predstavnici sindikata, javio je AFP.

Štrajk je ipak izazvao otkazivanje dvadesetak sastanaka.

Novi sastanak predstavnika 27 zemalja EU-a je zakazan za petak kako bi se pokušao pronaći kompromis.

Zemlje EU-a posebno su razmatrale mogućnost povećanja raspoređenog po etapama, na primjer od 2 posto u 2010. i 1,7 posto u 2011., što su sindikati ocijenili "ilegalnim".

Dvanaestak zemalja, među kojima Velika Britanija, Njemačka, Holandija, Austrija, Poljska prihvataju predloženo povećanje plaća. Neke zemlje su smanjile plaće javnom sektoru kako bi se smanjio njihov deficit.

Stvar bi mogla biti predata Evropskom sudu pravde (ICJ)

  • Komisija nam je potvrdila da se ne radi o prihvatanju bilo kakvog kompromisa, da postoji metoda obračuna plaća i da će svaka druga opcija pred sudom biti pobijena, izjavio je jedan od sindikalnih predstavnika.