Grčki sindikati
0

Štrajk opet u martu ili aprilu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zaposleni u javnim službama najavili su da će ponovno stupiti u jednodnevni generalni štrajk u martu ili aprilu u znak protesta protiv vladinih mjera štednje da bi se prevladala finansijska kriza koja potresa Grčku, saopćili su sindikati u ponedjeljak.

Grčka vlada je pod ogromnim pritiskom tržišta i Evropske unije da primijeni mjere štednje u cilju prevladavanja golemog proračunskog deficita, uključujući smanjenje plaća u javnom sektoru, povećanje poreza i zamrzavanje mirovina, čemu se sindikati oštro protive, prenosi agencija Reuters.

"Sve te mjere primoravaju nas na štrajkove, pitanje je samo da li prije ili poslije Uskrsa", izjavio je glavni tajnik sindikata ADEDY-ja Ilias Iliopoulos, dodavši da će krajem mjeseca biti odlučen datum štrajka.

Sindikat ADEDY zastupa oko 500.000 radnika u javnim službama, a u Grčkoj ima ukupno pet milijuna zaposlenih. Najavljeni štrajk bit će četvrti od početka ove godine.

Prošle sedmice je jednodnevni štrajk u javnom i privatnom sektoru doveo zemlju u totalni zastoj, međutim, analitičari smatraju da protesti najvjerojatnije neće promijeniti vladine planove štednje.

Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazala su da 50 posto ispitanika vjeruje u vladine mjere štednje, dok mnogi misle kako sindikati treba da obuzdaju svoje protivljenje dok kriza ne prođe.