Svijet
0

Štrajk ljekara i radnika javnog saobraćaja u Grčkoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Radnici javnog saobraćaja u Atini započeli su u četvrtak 24-satni štrajk kao i ljekari koji su u bolnicama ostavili minimalan broj zaposlenih za hitne slučajeve.

Atina je potpuno bez metroa, autobuskog i trolejbuskog saobraćaja, a radnici na dokovima su započeli 48-satni štrajk ostavljajući ostrva bez trajekata za to vrijeme, javio je AP.

Sindikat državnih službenika proglasio je, u znak solidarnosti, trosatni prekid rada u svim javnim službama, počevši od podneva.

Očekuje se da će na tri sata biti zatvorene pošte, poreske i druge službe.

Grčka je pogođena teškom finansijskom krizom od kraja 2009. godine, zarobljena milijardama eura pomoći drugih zemalja eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U zamjenu za tu pomoć, Grčka je morala da usvoji oštre mjere štednje, uključujući drastična smanjenja plaća i penzija, zbog čega se na atinskim ulicama gotovo svakodnevno protestuje.

Demonstranti, pripadnici sindikata koji podržavaju komunisti, u srijedu su upali u zgradu ministarstva rada, te je došlo do sukoba s policijom i hapšenja oko 35 demonstranata.

Pritvoreni demonstranti u četvrtak su se pojavili pred sudijama pod optužbama da su oštetili prostorije ministarstva, što su oni negirali.

Tokom saslušanja, okupila se grupa pristalica i simpatizera pritvorenih ispred zgrade suda.