Nuklearna kriza se stabilizuje
0

Strahuje se da je hrana zagađena, Japancima naređeno da ne piju vodu

Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da se postižu pozitivni rezultati u rješavanju nuklearne krize u Japanu, nakon što je tu zemlju zadesio strahoviti zemljotres 11. marta, a zatim i cunami.

Iako su zabilježeni pzitivni pomaci u rješavanju nuklearne krize, IAEA je saopćila da je situacija u Japanu i dalje ozbiljna. Navedeno je da se dim i para iz jednog pregrijanog reaktora u nuklearki Fukushimi izdižu manjim intenzitetom i da se situacija stabilizuje.

Japanske vlasti saopćile su da je u zemljotresu i cunamiju poginulo 8.450 osoba, a da se 12.931 i dalje vodi kao nestala.

Protok električne energije došao je do tri reaktora elektrane Fukushima, te bi uskoro trebala biti omogućena upotreba vodenih pumpi.

BBC navodi da japanski inžinjeri posipaju vodom gorivne šipke, kako bi ih ohladili i spriječili širenje radijacije. Ljudima koji žive u mjestima nedaleko od nuklearke naređeno je da ne piju vodu iz česme, jer je zabilježen veći stepen radijacije.

"Došlo je do pozitivnih pomaka u toku posljednja 24 sata, ali cjelokupna situacija je i dalje veoma ozbiljna", saopćio je Graham Andrew, zvaničnik IAEA.

Zbog loših vremenskih uslova japanski premijer Naota Kan otkazao je obilazak radnika nedaleko od Fukushime, a loši vremenski uslovi otežali su i rad spasilaca u regionu Miyagi, gdje se strahuje da je broj mrtvih iznad 15.000.

Zbog jakih padavina strahuje se i od kontaminacije, te je ljudima rečeno da paze da ne pokisnu, a ukoliko pokisnu da se što prije osuše i zamijene odjeću.

Također, postoji velika bojazan da je i hrana kontaminirana.

Navodno, vlada bi trebala tokom dana objaviti nove mjere u pokušaju sprečavanja kontaminacije hrane. Podsjetimo, tokom vikenda u hrani s jedne farme nedaleko od Fukushime pronađeni su povišeni nivoi radioaktivnog joda, ali je napomenuto kako taj stepen radijacije nije opasan po ljudsko zdravlje.

Mediji javljaju da u nekim dijelovima Japana nema dovoljno hrane, vode i lijekova. Blizu 900.000 domaćinstava je bez vode, a više od 35.000 ljudi u evakuacionim centrima.