Svijet
0

Strah u Evropi nakon potresa i havarija japanskih nuklearki

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uplašene japanskim iskustvom, vodeće evropske zemlje, predvođene Austrijom, najavile su preispitivanje sigurnost nuklearki detaljnim analizama i "stres" testovima.

U atmosferi ozbiljnog straha nakon potresom izazvane nesreće u japanskim nuklearnim elektranama, austrijski ministar za zaštitu okoline Nicolas Berlakovich, čija zemlja je predložila detaljnu analizu nuklearki širom EU-a, rekao je da će zatražiti na sastanku u Bruxellesu "takozvani stres test nuklearki", sličan provjerama bankarskog sistema nakon finansijske krize 2008. godine.

"Taj test bi trebao uključivati utvrđivanje 'sigurnost nuklearki u slučaju potresa i stanje sistema za hlađenje kao i sigurnost reaktora'", rekao je Berlakovich državnoj medijskoj mreži ORF2.

"Želimo da se razmotri sigurnost nuklearki, ili da se one odmah zatvore", rekao je on.

Britanski ministar energetike Chris Hhune rekao je da Velika Britanija nije u opasnoj seizmičkoj zoni i da ima drugačije tipove reaktora od onih u Japanu, koji su oštećeni u potresu, ali da ipak treba pažljivo analizirati situaciju u Fukushimi.

"Sigurnost je naš prioritet u svim izvorima energije. Moramo razmotriti japansko iskustvo i naučiti lekcije, kako za postojeće nuklearne reakcije tako i za neki budući atomski program", rekao je Hhune za BBC.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se sastala u nedjelju navečer s ministrima s područja energetike u vezi s nesrećom u Fukushimi, tvrdi da nije zabrinuta zbog potresa ili cunamija, ali "ipak treba učiti iz japanskog iskustva".

Aktivisti u Njemačkoj prekjučer su formirali ljudski lanac od nuklearke Neckarwestheim do Stuttgarta, protestujući zbog produženja rada 17 nuklearki u zemlji do 2020. godine.

U Francuskoj, nevladine organizacije vrše pritisak na vladu da poništi pronuklearnu politiku koja datira iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Nakon SAD-a, Francuska ima najveći broj nuklearnih reaktora na svijetu i više od tri četvrtine električne energije dobiva iz nuklearki, a višak se izvozi u susjedne zemlje.

Od hraborsti i samopouzdanja u visoku tehnologiju više ne puca ni svjetska nuklearna velesila SAD-a: senator iz Konektikata Joseph Liberman je javno izjavio da SAD trebaju "malo usporiti" razvoj atomskih centrala nakon potresa u Japanu.

"Bio sam veliki pristaša nuklearne energije jer je domaća, naša je i čista. Naše nuklearke su prilično sigurne", rekao je Liberman televizijskoj mreži CBS.

On je, ipak, dodao da SAD trebaju tiho i polako "prikočiti" razvoj nuklearki dok se ne razmotri situacija u Japanu nakon potresa i cunamija.

"Trebamo čekati i vidjeti što još možemo napraviti i što novog treba uvesti u eventualno nove nuklearke, što bi poboljšalo njihovu sigurnost", rekao je Liberman, predsjedavajući senatorske Komisije za unutrašnju sigurnost, prenose agencije.