Svijet
111

Strah od matematike: Profesor izbačen iz aviona jer je koristio "nepoznato pismo"

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Profesor ekonomije izbačen je iz aviona tokom vikenda jer se jedna od putnica uplašila da bi mogao biti terorista koji "piše nepoznato i kriptično pismo".

Incident se desio na aerpodromu u Philadelphiji odakle se pripremao uzlet aviona American Airlinesa prema gradu Syracusu. Još uvijek neidentificirana žena sjedila je pokraj 40-godišnjag profesora ekonomije Guida Menzia sa kojim je pokušavala započeti razgovor, ali profesor nije bio zainteresovan.

Umjesto toga, on je na papir spuštao "nepoznato i kriptično pismo" koje žena nije poznavala, prenosi Washington Post.

Glasnogovornica American Airlinesa Casey Norton je objasnila da je žena potom jednom od članova posade uručila ceduljicu na kojoj je stajalo da se osjeća loše i da želi izaći iz aviona. Kada je ispraćena iz letjelice koja se pripremala za polijetanje, žena je objasnila kako je zapravo zdrava, ali da je uplašena jer pokraj nje sjedi sumnjivi muškarac koji "nešto piše ne stranom pismu".

Menzio je potom izveden iz aviona, a posada je ubrzo shvatila kako je riječ o profesoru ekonomije sa Univerziteta u Pennsylvaniji koji je zapisivao komplikovane matematičke jednačine.

Nakon odgode leta od 40 minuta, profesor je vraćen na svoje mjesto, ali žena koja je prijavila njegovo sumnjivo pismo je odlučila da propusti let.