Svijet
0

Strah od kontaminirane govedine širi se Japanom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Strah od radioaktivne govedine proširio se danas na nove dijelove Japana u kojima je prijavljeno kontaminirano meso isporučeno iz područja Fukushime, koja je bila poprište nuklearne havarije izazvane zemljotresom i cunamijem u martu.

Dosad je poznato da je širom zemlje isporučeno meso 132 grla koja su hranjena sijenom u kome je bilo oko 70 puta više radioaktivnog cezijuma nego što je dozvoljeno.

Sijeno kojim su ta grla hranjena je poslije katastrofe u Fukushimi ostavljeno na otvorenom polju i imalo je 97.000 bekerela cezijuma po kilogramu, 70 puta više nego što je dozvoljeno, a u jednom uzorku govedine sa te farme izmjereno je 650 bekerela cezijuma po kilogramu, dok je gornji limit 500 bekerela.

Čak 36 od 47 prefektura u Japanu dobile su meso kontaminiranih životinja i vjeruje se da je ono već potrošeno u 31 prefekturi, saopćile su lokalne vlasti, prenose agencije.

Očekuje se da će vlada u utorak zabraniti sve isporuke iz prefekture Fukushima.

Ni četiri mjeseca poslije havarije u Fukushimi, u Japanu nije oformljen centraliziran sistem za provjeru radioaktivnosti hrane, već zdravlje stanovništva zavisi od testiranja koja se obavljaju na nivou prefektura i općina.

Zamjenik ministra zdravlja Kohei Ocuka nagovijestio je da bi se zabrana izvoza mesa mogla proširiti i na područja izvan Fukushime, u zavisnosti od rezultata ispitivanja kontaminacije.

Vlada uvjerava stanovništvo da taj nivo ozračenosti ne predstavlja opasnost za zdravlje ukoliko je konzumirana "standardna porcija" govedine.