Nesreća u Albaniji
0

Stradao Albanac koji je otkrio trgovinu oružjem

FENA
Albanski biznismen koji je prijavio da između Albanije i Afganistana postoji trgovina oružjem poginuo je u petak u automobilskoj nesreći, saopćila je u subotu albanska policija, dok opozicija smatra da je nesreća "vrlo sumnjiva".

Tijelo 48-godišnjeg Koste Trebieske pronađeno je nekoliko metara od njegovog prevrnutog automobila u planinskoj regiji Lekas, 200 kilometara jugoistočno od Tirane, saopćila je policija.

Kosta Trebieska je u martu ove godine prijavio kako postoji trgovina kineskim oružjem za Afganistan u koju su umiješani visoki zvaničnici albanskog ministarstva odbrane, kao i jedna američka firma.

Prema sudskim izvorima, Trebieska je bio i ključni očevidac u istragama koje vode albansko tužilaštvo i američki stručnjaci o eksplozijama u jednom vojnom skladištu u Gerdecu, blizu Tirane, u kojim je u martu ove godine izgubilo život 26 osoba, a više od 300 je ranjeno.

Najmanje sedam osoba, među kojim su i visoki zvaničnici albanskog ministarstva odbrane, uhapšeno je i optuženo za ubistva nakon ovih eksplozija.

Nekoliko minuta nakon objavljivanja vijesti o Trebieskinoj smrti, opozicione stranke su požurile da objave saopćenja u vezi s nesrećom, u kojim se navodi da je ona "vrlo sumnjivog karaktera".