Uputili pismo kineskom lideru
0

Stotinu Nobelovaca traži oslobađanje Liua Xiaoboa

FENA
Više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade u različitim disciplinama uputilo je pismo novom kineskom lideru Xi Jinpingu u kojem traže oslobađanje disidenta Liua Xiaoboa, dobitnika Nobelove nagrade za mir za 2010. godinu

Sto trideset i četiri potpisnika ovog pisma izražavaju nadu da će nova ekipa na vlasti u Kini donijeti "konkretne odluke kako bi se poštovala osnovna ljudska prava svih kineskih građana".

"Prva bitna etapa je trenutno i bezuvjetno oslobađanje Liua Xiaoboa i njegove supruge Liu Xie", napisali su nobelovci.

Mario Vargas Llosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2010. godinu, Jose Ramos-Horta, dobitnik nagrade za mir 1996. godine i Kenneth Arrow, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1972. godine, nalaze se među potpisnicima.

Međunarodno mobiliziranje radi oslobađanja Liua predvodi bivši južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir za 1984. godinu, uz podršku američke nevladine organizacije Freedom Now.

Liu Xiaobo , 56-godišnji bivši nastavnik, osuđen je na 11 godina zatvora na Božić 2009. godine, zato što je bio u ekipi koja je sastavila Povelju 08, tekst koji poziva na uspostavljanje pluralističke demokracije u Kini, koji vlast smatra "poticanjem na subverziju".

U nedostatku i najmanje zvanične informacije o njegovoj sudbini, teško je biti siguran da je on još uvijek u zatvoru u Jinzhou, u koji je zatvoren poslije presude.

Dodjeljivanje Nobelove nagrade Liu 2010. godine izazvalo je trajni gnjev Pekinga, koji je preduzeo kontra mjere protiv Norveške i cenzurirao sve informacije koje se odnose na prestižnu nagradu.