Svijet
0

Stotinjak studenata u daki povrijeđeno u sukobima s policijom

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Predavanja i ispiti odgođeni su u utorak na najvećem bangladeškom univerzitetu nakon što je oko 100 studenata povrijeđeno tokom noći u sukobima u kampusu sa snagama sigurnosti, saopćili su zvaničnici i svjedoci.

Nasilje je izbilo u ponedjeljak navečer nakon što su studenti protestvovali protiv vojnog prisustva na stadionu univerziteta u Daki tokom, nogometne utakmice, javio je Reuters.

Vojnici su napali neke demonstrante, podgrijavajući nerede koji su se proširili širom kampusa u kojem živi 40.000 studenata. Na stotine policajaca požurilo je do mjesta sukoba, ispaljujući suzavac i gumene metke, javili su svjedoci. Studenti su uzvratili palicama i kamenicama.

Sukobi su bjesnili većim djelom noći prije nego što su se studenti vratili u svoje spavaonice. Univerzitetske vlasti otkazale su sva predavanja i ispite.

Studenti su pozvali na neograničeni štrajk u univerzitetu.

Nasilje je planulo u utorak dok se na stotine studenata vraćalo u kampus noseći palice i izazivajući policiju. Policija je uzvratila ispaljivanjem suzavaca, saopćili su svjedoci.

Dok su se širile vijesti o sukobima na univerzitetu u Daki, studenti na Jahangirnagar univerzitretu, 40 km od grada, prekinuli su nastavu i zabarikadirali su autoput na nekoliko sati u utorak.

Oni su također oštetili desetak vozila na autoputu, javili su svjedoci.

Vojnici su se ulogorili u kampusu otkako je vojna vlada zemlje uvela vanredno stanje u januaru kako bi spriječila širenje političkog nasilja.

Vlada je zabranila sve političke aktivnosti i proteste.

Neredi od ponedjeljka predstavljaju prvo veliko prkošenje takvim ograničenjima, tvrde zvaničnici.

Studenti su zahtijevali trenutno raspuštanje vojnog logora u kampusu.

Načelnik generalštaba, general major Sina Ibn Jamali, obišao je medicinski koledž u Daki i izjavio je da će prekršioci biti kažnjeni.