Sjeverna Irska
0

Stotinjak Rumuna odlazi zbog rasističkih napada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Skoro 100 Rumuna napustit će Sjevernu Irsku nakon niza rasističkih napada.
  • Dvadesetpet ih je već napustilo zemlju a dodatnih 75 planira napustiti zemlju, objavila je ministrica unutarnjih poslova Margaret Ritchie. Njihove avionske karte plaćene su iz vanrednih fondova, javila je bitanska novinska agencija Press Association.

Samo 17 uhapšeno je u nasilju u Belfastu u prošloj sedmici, kada su porodice kojima je ponuđen privremeni smještaj odlučile da ostanu.

Ritchie, ministrica za društveni razvoj, izjavila je kako duboko žali zbog odluke Rumuna da odu.

  • Mi nismo rasističko društvo ali je došlo vrijeme da ozbiljno razmislimo o sebi. Postoji osjećaj hitnosti i imperativa da izgradimo zajedničko društvo. Mi živimo odvojeno, i stoga nije iznenađenje da je to njihov i naš stav. Moramo raditi zajedno da promjenimo taj stav. Mora postojati puno poštovanje političkih, vjerskih i etničkih razlika, kazala je ona.

Detalji o odlasku pojavili su se tek nekoliko sati nakon što je crkva koja je ponudila utočište stotinjak Rumuna koji su napustili svoje kuće napadnuta tokom noći.

Prozorska stakla crkve u Univerzitetskoj aveniji porazbijali su demonstranti koji su ih gađali kamenicama.

Pastor Malcolm Morgan je izjavio: "Stigao sam oko sedam sati ujutro i vidio sam nekoliko porazbijanih prozora ispred naše crkve i glavna vrata na ulazu u crkvu. Kamenje je ležalo na podu a slomljeno staklo je bilo posvuda oko crkve i u njoj".

Morgan je izjavio da crkva nikada nije bila tako napadnuta, ali je dodao kako je samo spekulacija da je razlog napada što je ona dala pomoć za 22 rumunske porodice.