Svijet
1

Stotine uhapšenih prije izbora u Bangladešu

FENA
Policija u Bangladešu uhapsila je u subotu stotine pristalica opozicije, a glavni grad je praktično odsječen od ostatka zemlje uoči masovnih demonstracija koje će u nedjelju biti održane u Dacci protiv općih izbora 5. januara.

Liderka opozicije Haleda Zia najavila je u petak da će se održati demonstracije protiv izbora koje opozicija bojkotira uprkos zabrani okupljanja.

Više od 750 osoba uhapšeno je u petak i subotu u glavnom gradu i okolini, a nekoliko desetaka je uhapšeno za vrijeme pretresa vozova koji su se kretali prema Dacci, izjavili su policijski zvaničnici za AFP.

"Nadam se da će te se pridružiti našem skupu i ukloniti sve prepreke na našem putu kako bismo spasili demokraciju", kazala je u petak bivša premijerka Zia u videoporuci objavljenoj odmah poslije zabrane skupa.

Liderka opozicije je ovaj video postavila na internet u svom stanu u Dacci, u kojem je "virtuelno u kućnom pritvoru" od srijede, saopćila je njena stranka Bangladesh Nationalist Party (BNP).

Policija je zabranila demonstracije u nedjelju iz straha od nasilja.

BNP i još 20 opozicionih stranaka saopćili su da će bojkotirati izbore 5. januara. Oni već nekoliko mjeseci traže uspostavljanje tehničke vlade koja bi nadgledala izbore, ali premijer Šejh Hasina to odbija.