"Ti nisi dobrodošla, odlazi"
0

Stotine Tunižana demonstrirale protiv Hillary Clinton

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko stotina Tunižana demonstriralo je u četvrtak u središtu Tunisa protiv posjete američke državne tajnice Hillary Clinton.

"Hillary Clinton, ti nisi dobrodošla, odlazi", "Neće biti kolonizacije poslije revolucije", "Ne američkom tutorstvu na islamskom teritoriju", uzvikivali su demonstranti, upozoravajući da su protiv "bilo kakve američke intervenicije u libijskoj krizi".

"Ona je došla prije izbora kako bi nametnula američku strategiju u Tunisu, ali o tome može samo sanjati! Uspjeli smo otjerati jednog diktatora i znamo kako da zaštitimo našu zemlju", izjavila je AFP-u 60-godišnja Naziha Bahri.

Ispred ministarstva vanjskih poslova 30 do 50 demonstranata spalilo je fotografiju državne tajnice, uzvikujući antiameričke slogane. Pripadnici vojske i policije su bili raspoređeni i AFP nije zabilježio nijedan incident.

U njenoj prvoj posjeti Tunisu “nakon” Ben Alija, Hillary Clinton, koja je doputovala u srijedu navečer u Tunis, ocijenila je da “nada” koju je stvorila tuniska revolucija treba od sada da se transformira u “rezultate”.

“Ova revolucija je stvorila toliko nade, koju sada moramo transformirati u rezultate, a to će proći kroz ekonomsku i političku reformu”, rekla je ona kada je posjetila sjedište tuniskog Crvenog križa u Tunisu.

Prema riječima Radhije Nasraoui, advokata i borca za ljudska prava, “Tunižani su izveli svoju revoluciju vlastitim sredstvima, oni su sposobni da izgrade svoj novi Tunis bez bilo čije pomoći”.

“Odbijamo američko uplitanje u Libiji. Treba ostaviti Libijce da sami upravljaju svojom krizom kako tamo ne bi bio drugi Irak u arapskom svijetu”.