Svijet
0

Stotine sirijskih izbjeglica stiglo do Italije

SRNA
Stotine sirijskih izbjeglica došlo je do južne obale Italije u posljednja 24 sata, javili su italijanski mediji.

Tri broda sa 809 izbjeglica i imigranata, među kojima veliki broj žena i djece, presrela je italijanske Obalska straža u blizini ostrva Lampeduza i Sicilija, kod obala regiona Calabria.

Jedan brod sa 171 izbjeglicom bio je u nevolji i polako je tonuo kada im je stigla pomoć oko 49 kilometara od Calabrije.

Svih 359 izbjeglica koji su spašeni kod Sirakuze na Siciliji i 171 spašen kod Calabrije su iz Sirije, rekli su italijanski zvaničnici. Nacionalnost spašenih kod Lampeduze nije saopštena.

Broj sirijskih izbjelica koji dolaze do Italije povećao se posljednjih mjeseci, a UN procjenjuju da je od početka avgusta do italijanskih obala stiglo 3.300 ljudi.

Više od dva miliona izbjeglica pobjeglo je zbog sirijskog građanskog rata, većinom u susjedni Irak, Jordan, Tursku i Liban.

Vjeruje se da je za posljednje dvije i po godine sukoba u Siriji poginulo više od 100.000 ljudi.

Hiljade imigranata i izbjeglica ljeti pokušavaju da dođu do južnih obala Italije, kada su vode Sredozemlja dovoljno mirne za male brodove da pređu put od Libije ili Tunisa.

Mnogi imigranti nadaju se da naći posao u Evropi, ali veliki broj ne dođe živ do Italije.

Ilegalne imigrante vlasti Italije prebacuju u državne imigracione centre.

Neki napuštaju centre i traže posao, a one koji ne mogu da dokažu da su političke izbjeglice država može da ih vrati kući.