Djeca kao žrtve holokausta
0

Stotine radikalnih Jevreja izazvali bijes protestima u Jerusalemu

SRNA
Protesti u Jerusalemu (Foto: AFP)
Protesti u Jerusalemu (Foto: AFP)
Ultra ortodoksni jevrejski demonstranti izazvali su bijes odijevanjem djece kao žrtve holokausta protestujući zbog "progona posvećenih Jevreja" koji traže odvajanje polova u Jerusalemu.

Dječak sa vunenom kapom i ukovrdžanim pramenovima kose sa strane glave, kako nose ortodoksni Jevreji, bio je u centru protesta u Jerusalemu. Njegove ruke bile su podignute u znak predaje, a imao je pričvšćenu Davidovu zvijedu na kojoj je pisalo "Jevrej" na njemačkom jeziku. To je bilo podsjećanje ne poznatu fotografiju dječaka tokom nacističke racije u jevrejskom getu u Varšavi u Drugom svjetskom ratu.

"Nacisti", uzvikivali su neki demonstranti prema policiji. Druga djeca i mladi muškarci bili su obučeni u replike logoraških odijela na protestima na kojima su bile stotine ultraortodoksnih Jevreja. "Zatvorske uniforme i žute oznake sa riječima 'Jevrej' ispisanim na njemačkom jeziku šokantne su i strašne. Korištenje tih simbola i male djece kako podižu ruke u znak predaje prelazi granicu koje rukovodstvo ultraortodoksnih Jevrena ne smije prihvatiti", rekao je izraelski ministar odbrane Ehud Barak.

U Izraelu se vodi emotivna debata u vezi sa pokušajima jevrejskih zilota da uvedu podjelu polova u ultraortodoksnim naseljima i drugim javnim mjestima. Najveći dio kontroverze izbio je zbog pokušaja radikalnih Jevreja da prisile žene da sjede pozadi u autobusima gradskog prijevoza u skladu sa religijskim uvjerenjem da se polovi u javnosti ne smiju miješati.

Predsjednik Šimon Perez rekao je da je ova debata u stvari bitka za dušu jevrejske države. Tema je dobila na značaju prije dvije sedmice kada se osmogodišnja djevojčica požalila na televiziji da su ultraortodoksni Jevreji na nju pljuvali dok je išla u školu, optužujući je da se nije obukla odgovarajuće.

Premijer Benjamin Netanjahu najavio da će se obračunati sa zilotima koji maltretiraju žene. Neke grupe unutar ultraortodoksne zajednice ne priznaju Izrael, jer smatraju da se takva država može formirati samo dolaskom Mesije.