Svijet
0

Stotine palestinaca protestirale u Gazi protiv Bushove posjete

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stotine Palestinaca su u utorak protestirale u Gazi protiv posjete američkog predsjednika Georgea W. Busha regiji i zahtijevale da se ponovo otvore prolazi koji su blokirani od juna.

"Ne možete završiti s Palestincima kao što ste to uradili s Indijancima", pisalo je na transparentima koje su nosili demonstranti.

Demonstranti su na ulicama Gaze simbolično nosili tridesetak praznih kovčega s imenima Palestinaca koji su umrli nakon što je Izrael odbio dozvoliti im da izađu iz Gaze radi liječenja.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu i američku administraciju da poštuju međunarodne zakone i izvrše pritisak na Izrael kako bi otvorio prolaze, posebno onaj u Rafahu (prema Egiptu), kako bi se omogućilo bolesnicima da se liječe", izjavio je agenciji AFP Abdel Majid al-Alul, predsjednik udruženja bliskog Hamasu koje je organiziralo proteste.

Američki predsjednik George W. Bush u srijedu dolazi u trodnevnu posjetu Izraelu i palestinskim teritorijima, i to je prva posjeta nekoga američkog predsjednika od 1998. godine.