Svijet
0

Stotine mladića silom regrutirane u rusku vojsku

FENA
Branitelji ljudskih prava osudili su u četvrtak vojnu komandu u Rusiji zbog pritisaka i nasilja prema "stotinama" regruta koje primorava da uđu u profesionalnu vojsku za koju se regrutacija teško provodi.

"Regrutaciju u vojsku često prate velika kršenja ljudskih prava. Vojnici su često ponižavani, tuče ih se i podnose mučenja svake vrste", navodi se u saopćenju koje je u četvrtak objavilo nekoliko ruskih nevladinih organizacija, među kojim su Pokret za ljudska prava Leva Ponomareva, Majke vojnika i fondacija Vojničko pravo.

Ruska vlada je smanjila trajanje vojnog roka na godinu dana s početkom 2008. godine, ali se angažirala da poveća broj profesionalnih vojnika, međutim, ta reforma se teško provodi.

U decembru prošle godine regruti koji su služili rok u diviziji oklopnih vozila Kantemorovskaja, blizu Moskve, i koji su odbili da ostanu u vojsci još tri godine "dobili su naređenje da skinu odjeću, poliveni su vodom i istjerani na hladnoću", tvrde nevladine organizacije.

"Poslije ovih mučenja koja su ponovljena više puta, vojnici su bili primorani da potpišu ugovore o pristupanju profesionalnoj vojsci, a mnogi od njih su smješteni u bolnicu", navodi se u saopćenju.