Šokantni prizori
0

FOTO+VIDEO / Stotine hiljada mrtvih riba u Louisiani za koje BP nije kriv

Sarajevo-x.com
Na prvi pogled, prizor s ovih fotografija izgleda kao razorna posljedica velike ekološke katastrofe… Nekoliko hiljada mrtvih riba plutaju na površini vode... Pridodamo li tome da je ovaj šokantni prizor snimljen u Bayou Chalandu blizu New Orleansa, u državi Louisiani, području koje je direktno pogođeno izlijevanjem nafte u Meksičkom zaljevu, nije teško zbrojiti dva i dva i okriviti kompaniju "British Petroleum".

Nakon što je otkriveno da vodenim tokovima u blizini New Orleansa plutaju stotine hiljada mrtvih riba, svi prsti su bili upereni u kompaniju BP, koja se smatra odgovornom za eksploziju naftne platfrme Deepwater Horizon 20. aprila 2010. u kojoj je poginulo 11 radnika, i koja je dovela do najvećeg izlijevanja nafte u historiji Amerike.

Međutim, stručnjaci tvrde da za ovaj pomor ribe nije odgovoran "British Petroleum" već visoke temperature i niska plima.

Portparol Ureda za divlje životinje i ribarstvo Olivia Watkins kazala je kako su biolozi već uradili niz testova i utvrdili da izljevanje nafte u Meksičkom zaljevu nema veze s ovim pomorom ribe.

"Oseka je zarobila ribe u 0,6 metara dubine i naravno to je topla voda koja sadrži mnogo manje kisika. Pretpostavljamo da je upravo to razlog pomora ribe. Naime, na većoj temperaturi dolazi do ubrzanja metabolizma kod biljaka i životinja, te one troše mnogo više kisika kako bi preživjele", kazala je Watkins.

Ona je dodala i to da je područje u kojem su pronađene ribe s jedne strane omeđeno branom dok se s druge strane nalazi plićak koji to područje spaja s Meksičkim zaljevom.

Kako piše Daily Mail , na površini vode pliva nekoliko vrsta riba, škampi, rakova i jegulja.