Svijet
0

Stotine hiljada ljudi u metrou kao u zamci

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotine hiljada korisnika javnog prijevoza u Londonu ostalo je u utorak ujutro kao u zamci zbog štrajka zaposlenika metroa koji je počeo već u ponedjeljak poslijepodne i trajat će 72 sata. Devet od 12 linija londonskog metroa, jednog od najposjećenijih na svijetu sa oko milijardu putnika godišnje, potpuno je zatvoreno.

Samo dvije metro linije funkcioniraju normalno.

Prekid rada je naredio u ponedjeljak navečer sindikat Rail Maritime and Transport koji broji 2.300 članova. Planirano je da prekid rada traje do četvrtka navečer ako se do tada ne postigne kompromis.

Oko 3,2 miliona putnika koji koriste metro svakog dana moralo je naći alternativni prijevoz, a mnogi su ostali blokirani u dugim redovima pred autobusnim i taksi stanicama.

Zaposlenici metroa su zabrinuti za svoj posao i penzije otkako je Metronet, glavni privatni davatelj usluga za održavanje jednog dijela mreže stavljen pod sudsku upravu.

Londonski "Tube", najstariji metro na svijetu i najduži (407 km) mora se suočiti sa starošću koja je primorala dvije privatne firme za održavanje (Metronet i Tube lines) da obave velike radove koji uzrokuju česta kašnjenja u prometu.