Objavila početak II svjetskog rata
0

Stoti rođendan novinarke koja je imala "prednje sjedište u historiji"

Sarajevo-x.com
Clare Hollingworth
Clare Hollingworth
Britanska ratna dopisnica Clare Hollingworth ,koja je prva objavila početak Drugog svjetskog rata, proslavila je 100. rođendan u Hong Kongu. Njeni memoari će uskoro biti završeni i objavljeni.

Blizu 150 novinara i prijatelja prisustvovalo je rođendanskoj zabavi stare novinarke.

"Da, jako sam srećna, ali ne želim biti senzacija", odgovorila je krhka žena sa naočalama kada su je pitali kako se osjeća povodom 100. rođendana.

"Nadam se da ću se lijepo ponašati", našalila se, dok su čestitke pristizale iz cijelog svijeta, uključujući i onu od dopisnika- veterana Johna Simpsona, koji ju je opisao kao "veličanstvenu".

Britanski ministar vajskih poslova William Hague rekao je da je Hollingworth bila jedna od vodećih stranih i ratnih dopisnica i čestitao joj je na izuzetnoj karijeri.

"Ti si zaista imala 'prednje sjedište u historiji'", rekao je Hague u poruci koju je pročitao Britanski konzul Andrew Seaton u Hong Kongu.

Novinarka veteran, koja je svjedočila hororu u Vijetnamu, Alžiru, Bliskom Istoku, Indiji i Pakistanu je najbolje zapamćena po priči o početku Drugog svjetskog rata iz 1939. godine, kada je tek bila izvještač-početnik .

Prva je objavila priču o njemačkoj invaziji na Poljsku. To je bio njen prvi zadatak kada ju je redakcija Daily Telegrapha prebacila u Poljsku kako bi izvještavala o situaciji u Evropi.

Prvi septembra 1939. Hollingworth je pozvala britansku ambasadu u Varšavi da kaže zvaničnicima da je rat počeo, nakon što ju je probudila buka nacističkih aviona i tenkova. Ona je rekla da je morala da drži slušalicu kroz prozor kako bi uhvatila zvuke njemačkih snaga i ubjedila ambasadu da govori istinu.

"Ukoliko ima rata, a svijet hoće da ja izvještavam, ja ću to uraditi", rekla je za AFP ponosna novinarka.

Danas Hollingworth živi sa dva asistenta u Hong Kongu. Njeno pamćenje se pogoršalo nakon moždanog udara u 2009, potvrdio je njen nećak Patrick Garrett koji piše njene memoare.

"Ona je iznenađujuće fizički jaka, iako izgleda krhka", rekao je Garett za AFP, dodajući da će objaviti njene memoare iduće godine.