Svijet
0

Stopa odobravanja Bushovog rada pala na rekordno niskih 34 posto

FENA
Stopa odobrovanja načina rada američkog predsjednika Georgea Busha pala je na rekordno niski nivo od 34 posto, dok je pesimizam oko iračkog rata dostigao nove vrhunce, pokazala je posljednja anketa CBS Newsa.

Amerikanci se takođe u ogromnoj većini protive sporazumu s kompanijom iz Dubaija kojim joj se daje operativna kontrola nad šest velikih američkih luka. Sedam od deset Amerikanaca, uključujući 58 posto republikanaca, usprotivilo se sporazumu.

Dopisnik CBS-a iz Bijele kuće Jim Axelord javio je kako se sada ispostavilo da je Obalska straža izrazila zabrinutost ugovorom o kupovini luka, u otkriću koje je bez sumnje uznemirilo predsjednika koji je uvjerio Amerikance da nema sigurnosnih rizika od tog ugovora.

Ukupni procent odobravanja Bushovog nastupa pao je na 34 posto s prošlomjesečnih 42 posto. Pedeset i devet posto ispitanika ne odobrava način na koji predsjednik obavlja svoj posao.

Prvi put u anketi većina Amerikanaca tvrdi kako predsjednik ne mari mnogo za obične ljude. Pedeset i jedan posto smatra da predsjednik ne mari za njih, u poređenju s 47 posto posto prošle jeseni.

Samo 30 posto ispitanika odobrava način na koji se Bush bavi iračkim ratom - što je još jedan rekordno nizak rejting.

Anketa je pokazala kako jedan od dvojice Amerikanaca smatra da su američki napori na uvođenju stabilnosti u Irak krenuli loše - što je do sada najniži rejting napretka u Iraku.